Opleidingen en brevetten

De NELOS brevetten zijn van een zeer hoog niveau en worden internationaal erkend.

Sportduiken: Normaal gezien kan je het brevet van 1*Duiker binnen een drietal maanden halen, dit dankzij de intensieve én persoonlijke begeleiding van één van onze instructeurs. Na vijf positief geëvalueerde duiken en het tonen van enkele vaardigheden onder water krijg je een CMAS-kaartje met daarop een blinkende eerste ster! Als 2*Duiker laat je bij wijze van spreken het handje van je begeleider los en neem je zelf het voortouw bij eenvoudige duiken tot maximaal 30 meter. 'De duiker die alles mag, maar niets moet', dat wordt wel eens gezegd over een 3*Duiker. Op absolute beginnelingen na, kan je immers het water in met iedere andere duiker, weliswaar – naargelang het brevet van je buddy – met een dieptebeperking tot 40 meter. De 4*Duiker is houder van het hoogste duikbrevet binnen NELOS. Hij kent de gevaren van extreme duiken en weet hoe ermee om te gaan. Een 4*Duiker kan complexe duiken leiden, ook dieper dan 60 meter. Daarnaast bestaan er ook instructeursbrevetten.

Vrijduiken: FDD of 'Discovery Freediver' is een kennismakingsbrevet met een dieptebeperking van 10 m. Het laat toe in een beperkte tijd de vrijduiktechnieken aan te leren en als gids mensen te begeleiden tijdens het snorkelen. Het is de ideale kennismaking voor mensen die graag snorkelen tijdens hun vakantie en dit veilig willen doen. Deze opleiding voldoet aan de ISO-13970 standaard voor ‘Gids Recreatief Snorkelen’. Een 1*FDA of 'Adventure Freediver' kan al een diepte van 20 m bereiken. 'Advanced Freediver' of 2*FDA is voor gevorderde duikers die tot 30 m duiken. Het meest doorgedreven brevet is 'Master Freediver' (3*FDA). Ze zijn gecertifieerd tot een diepte van 40 m. Daarnaast bestaan er ook instructeursbrevetten en specifieke 'Pool'-brevetten.

Onze opleidingen worden gegeven door erkende instructeurs.

Behalve een zwempak heb je eigenlijk niets nodig om te beginnen. Vinnen, een masker en een snorkel kun je van ons gebruiken tot je overgaat tot het aankopen van eigen materiaal.

Duiken leer je in het zwembad maar bijna elke week worden ook oefensessies georganiseerd in dieper water:

De steengroeve van Dongelberg, Nemo33 in Brussel, Todi in Beringen, La Gombe in Esneux,... zijn geschikte plaatsen voor zowel sportduikers als vrijduikers. In de zomer duiken we ook in Zeeland. In het buitenland zijn er talloze plaatsen waar je tegelijkertijd kunt (vrij-)duiken en genieten van de spectaculaire onderwaterwereld, zoals bijvoorbeeld in Egypte.